26 kolovoza, 2009

Porinuće novogradnje 466 - "Peristil"

U Brodosplit-Brodogradilištu d.o.o., 4. kolovoza 2009. godine, sa navoza br. 2 obavljeno je porinuće Novogradnje 466. Handy bulk carrier, brod za prijevoz rasutih tereta, ugovoren je za brodarsku tvrtku Peristil Maritime Inc.

Ugovoreni brod prvi je bulk carrier u Hrvatskoj, a možda i u Europi koji se gradi pod zajedničkim pravilnikom za brodsku strukturu (Common structural rules), donesenim od svih klasifikacijskih zavoda svijeta. Time je sigurnost i trajnost po pitanju strukture broda dignuta na najvišu razinu. Ujedno je i prvi brod u Hrvatskoj za prijevoz specifične težine tereta od 3 tone/m, poput sumpora, vapnenca, silikon-magnana, ribljeg brašna. Svi tankovi goriva su odvojeni od vanjske oplate, čime se znatno povećava sigurnost u slučaju oštećenja. Obzirom na potpuno novu tehnologiju gradnje broda, brodogradilište je podignulo daleko manji broj sekcija na navoz, čime se skratilo vrijeme gradnje broda. Brod se porinuo sa završnom zaštitom podvodnog dijela, dakle kompletno obojan, čime otpada potreba odlaska na uobičajeno dokovanje

Bulk carrier dužine 190 m, širine 32 m, visine 17 m i nosivosti 52.000 tona, opsluživati će 25 članova posade. Glavni stroj težak 207 tona, izrađen je u Brodosplitovoj tvornici dizel motora po licenci MAN B&W, vodećeg svjetskog proizvođača dvotaktnih motora, a pokretat će ga motor od 8600 kW kod 121 okr/min što će mu omogućavati brzinu od 15 čvorova. Brod će imati dvojnu klasu, a gradnju nadzire klasifikacijsko društvo Bureau Veritas i Hrvatski registar brodova. Rok isporuke je 2009.

"Malo kumstvo" ovaj put je pripalo Mladenki Milardović, Rukovoditeljici odjela pripreme i standarda iz Službe projektiranja i konstruiranja, a blagoslov je uputio fra Miljenko Vrabec iz Apostolata mora.

Novogradnja 466 prvi je iz HANDY BULK CARRIER programa od ukupno 2 broda koje je ugovorilo splitsko brodogradilište. I četvrto ovogodišnje porinuće u Brodosplitu, od ukupno šest planiranih za 2009. godinu.

Nakon porinuća na navoz je postavljena kobilica za Novogradnju 467, drugi iz serije od dva bulk carriera nosivosti 52.000 tona ugovorenog za brodarsku tvrtku Radunica Maritime Inc.



Nema komentara:

Objavi komentar

ČESTITKA!

SVIM POMORCIMA I LJUDIMA OD MORA ŽELIMO SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BLAGDAN SV. NIKOLE BISKUPA, ZAŠTITNIKA POMORACA I PUTNIKA!