07 prosinca, 2016

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. NIKOLE - ZAŠTITNIKA POMORACA I PUTNIKA - U SPLITSKOM ZAVJETNOM SVETIŠTU GOSPE OD POJIŠANAU našem Svetištu Gospe od Pojišana – zavjetnom svetištu grada Splita i zavjetnom svetištu pomoraca i ljudi od mora - tradicionalno se svečano 6. prosinca slavi blagdan Sv. Nikole biskupa kao Dan pomoraca.  Pred zavjetnom slikom Gospe od Pojišana i Sv. Nikole biskupa tradiocionalno se okupe pomorci splitskoga područja. Tako je bilo i ove godine, a ove godine je proslava blagdana bila nešto proširenija nego prijašnjih godina.
Sama proslava započela je već dan ranije svečanim domjenkom u luci „Lora“ koju je organizirala udruga pomorskih kapetana i pomorskih strojara Split. 
Na sam blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, u 10,00 sati je u našem svetištu služena sv. misa za učenike, studente i profesore visokih i viših pomorskih učilišta koju je predvodio prof. dr. fra Domagoj Runje sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Nakon mise nastavilo se tradicionalno druženje za studente i profesore u prostorijama samostana. Od ove godine je odlučeno da ova sv. misa na dan pomoraca za studente pomorskih veleučilišta bude na razini splitskog Sveučilišta pod pokroviteljstvom Katoličkog bogoslovnog fakulteta.
U 12,00 sati - fra Miljenko Vrabec, povjerenik Apostolata mora pri uredu HBK za pastoral pomoraca blagoslovio je nove radne prostorije Pomorskog Fakulteta Split u sklopu sveučilišnog Kampusa.
U 13,00 sati – kraj svjetionika „Pomorac“ na Katalinića brigu održana je molitva i polaganje vijenca za sve preminule i stradale pomorce. Polaganje vijenca je organizirao Hrvatski sindikat pomoraca, a molitvu je predvodio fra Miljenko Vrabec
U 14,00 sati – u multiplexu „Cineplexx“ (City Centar One, Split) održana je projekcija iznimno vrijednog dokumentarnog filma „Modri kavez“ o životu i radu pomoraca.
U 19,00 sati – je u našem svetištu održano središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje za sve pomorce i obitelji pomoraca, koju je predvodio i propovijedao generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, msgr. Miroslav Vidović. 
Nakon sv. mise, u 20,00 sati održano je tradicionalno druženje i domjenak za sve pomorce u prostorijama kapucinskog samostana.
Uz sam blagdan organizirali smo i određenu „medijsku promociju blagdana“ , tako je fra Miljenko Vrabec kao povjerenik za pastoral pomoraca sudjelovao u emisiji uživo u petak, 2. prosinca na Hrvatskom radiju Split,  u nedjelju 4. prosinca na Hrvatskoj televiziji u emisiji „Biblija“ u kojoj je bilo govora o Sv. Nikoli i u ponedjeljak 5. prosinca u emisiji „Pomorska večer“ Hrvatskoga radija.
Novi predsjednik HBK za pastoral pomoraca od ove godine je krčki biskup, fra Ivica Petanjak, koji je pomorcima uputio čestitku i pismo za Dan pomoraca kojeg ovdje donosimo u cijelosti.                                                                                  

PORUKA POMORCIMA I RIBARIMA BISKUPA FRA IVICE PETANJKA
O BLAGDANU SV. NIKOLE BISKUPA ZA GODINU 2016.


Draga braćo i sestre!

Obraćam vam se ovim sveobuhvatnim kršćanskim pozdravom, jer sveti Nikola biskup nije
samo zaštitnik pomoraca i ribara, nego i vaših obitelji i svih onih koji žive na moru i od mora, a rekao bih i cijele naše domovine koja već dulje vrijeme dobrim dijelom ide naprijed zahvaljući našem moru i svim onim što je s njim povezano.

Život pomoraca u svakom je pogledu specifičan, jer je vama neizmjerno morsko plavetnilo
svakidašnji dom i kuća, a obiteljski dom na kopnu možda može više sličiti godišnjem odmoru ili prolaznom međuvremenu. Znademo da bi trebalo biti drugačije, ali nije lako boriti se sa sobom i vlastitim navikama koje iz godine u godinu prerastaju u jedan posebni oblik i način života.

Fizička odvojenost mnogo puta otvara napetosti među ženidbenim drugovima, te između roditelja i djece. Potrebno je ulagati silan trud i napor da ono vrijeme u kojem je cijela obitelj na okupu, bude vrijeme zajedništva i međusobne izgradnje. Muž i otac kad se vraća svojoj obitelji, dolazi kući više kao gost koji će sa svojim ukućanima provesti određeno vrijeme, a onda opet otići i ponovno se vraćati, i tako u nedogled.

Zato je pomorcu ili ribaru vrijeme provedeno u krugu obitelji dragocjeno vrijeme u kojem se treba odmoriti, i u kojem treba nadoknaditi fizičku prisutnost koja je nedostajala članovima obitelji, a uz to svaki put iz početka treba pronalaziti zajednički jezik sa svojom ženom i zajedno s njom podizati, odgajati i na pravi put izvesti svoju djecu.

Bit će ne nadoknadiv gubitak i veliki promašaj za cijelu obitelj ako se nastali problemi i međusobna odijeljenost budu nadoknađivali materijalnim poklonima koji bi trebali služiti kao lijepa fasada na dotrajaloj građevini. Važno je prije svega da muž i žena komuniciraju, razgovaraju o svojim poteškoćama, zajednički riješavaju vlastite i obiteljske probleme, te nastoje uvijek obnavljati svoju ljubav u međusobnom darivanju i požrtvovnosti.

Kao djeca slušali smo o različitim zgodama iz života svetog Nikole. Tako jedna od njih kaže
kako je sveti Nikola potajice ubacivao potrebni novac u kuću nekog oca koji je imao tri kćeri, a budući da ih nije mogao udati jer nije imao za miraz, htio ih je izložiti nemoralnom životu. Sveti Nikola se poslužio novcem da spriječi nemoral i sačuva ljudsko dostojanstvo.

Razmislimo dobro da li mi svojim novcem i darovima potičemo mnogovrsne oblike ne morala i ne poštenja i time ušutkavamo svoju savjest i odgovornost u kojoj smo ne zamjenjivi.
Upravo je završio sveti Jubilej Milosrđa, ali Sveti Otac Franjo, apostolskim pismom Misericordia et  misera želi da sada ubiremo plodove milosrđa, jer milosrđe ne može biti jedan umetak ili prolazna etapa u životu Crkve, nego je temelj cjelokupne njezine opstojnosti.

Sveti Nikola, vaš nebeski zaštitnik, zorni je primjer i uzor sveta čovjeka, a koji je tjelesnim djelima milosrđa duhovno izgrađivao i na pravi put spasenja upravljao ljude svog vremena.
Neka vam on bude uzor da kao dobri kršćani znadete mudro upravljati teško stečenim dobrima, a svojom nesebičnom ljubavlju i razboritošću izgrađivati sebe i svoju obitelj.
Koristim ovu prigodu da svima vama, vašim obiteljima, pomorskim dušobrižnicima i svim ljudima dobre volje, zaželim plodonosno vrijeme Došašća i obilje blagoslova za božićne i novogodišnje blagdane.

+ Ivica Petanjak, biskup krčki
Predsjednik Odbora HBK za pastoral pomoraca

Nema komentara:

Objavi komentar

ČESTITKA!

SVIM POMORCIMA I LJUDIMA OD MORA ŽELIMO SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BLAGDAN SV. NIKOLE BISKUPA, ZAŠTITNIKA POMORACA I PUTNIKA!