25 srpnja, 2009

Godišnji susret Odbora Apostolata mora u Rimu

25/02/2009 17.32.13

Formacija i koordinacija djelatnika u ribarstvu, dva su cilja o kojima se raspravljalo na petom zasjedanju Međunarodnoga odbora Apostolata mora, koje je pod pokroviteljstvom Papinskoga vijeća za dušobrižništvo selilaca i putnika održano u Rimu od 16. do 18. veljače. Susret je potvrdio, kako prenosi L'Osservatore Romano, da je ribolovstvo složen i još nedovoljno poznat svijet, o kojemu su statistike i podaci o flotama, napuštanju, uhićenjima, nesrećama i mrtvima – kada su i ako su pod nazorom međunarodnih ustanova poput Organizacije ujedinjenih naroda i Međunarodne organizacije za rad – oskudni i nepotpuni.
Apostolat mora bi, sa svojom širokom mrežom centara u svijetu, mogao biti pouzdan izvor informacija za stvaranje lokalnih centara za dokumentaciju i prikupljanje podataka, napominje vatikanski dnevnik ističući kako se na zasjedanju zaključilo da bi informacije na taj način bile dostupne svim organizacijama zauzetim za blagostanje i gospodarsku situaciju ribara. Tijekom susreta je nacrtana globalna karta stanja, podijeljena na kontinente, podsjećajući da su nove turističke postaje u ime ekoturizma, primjerice u Sjevernoj i Južnoj Americi, izgradile velike strukture akvakulture koje prijete tradicionalnome ribarstvu jer prisiljavaju brojne zajednice na seljenje. U Europi, naprotiv, ribari su izgubili nadzor nad vlastitom djelatnošću jer se odluke više ne donose na nacionalnoj nego na zajedničkoj razini, na kojoj politička mišljenja mogu utjecati čak i upravljati odlučujućim procesima. Vlade u Aziji i Africi zbog pomanjkanja financijskih sredstava europskim ili drugim zapadnim ribarskim poduzećima s povlačnim mrežama prodaju ulov ribe, a ribarska je industrija, koja je nekoć zapošljavala lokalno stanovništvo, prisiljena zatvoriti tvornice. Na zasjedanju je osuđeno ilegalno bavljenje ribarstvom, koje ozbiljno prijeti nacionalnim i međunarodnim vodama kao i svim vrstama ribarskih plovila; ono predstavlja opasnost za svjetske izvore i mjere koje ih štite. Osim toga, upozoreno je kako brojna plovila ne poštuju osnovne sigurnosne propise, čiji su članovi, dok su na otvorenome moru, podvrgnuti nadljudskim naporima, verbalnim zloporabama i fizičkome nasilju, a katkada ih se čak ubija, ostavljajući obitelj bez novca i potpore.
Premda je suradnja između Fonda za prehranu i poljoprivredu (FAO), Međunarodne organizacije za rad (ILO) i međunarodne pomorske organizacije (IMO) dovela do usvajanja mjera za upravljanje ribolovstvom kao i mjera za sigurnost ribarskih plovila i ribara, brojne mjere nisu učinkovite jer nemaju zakonsku snagu. U tako teškome kontekstu, podsjeća L'Osservatore Romano, ribari i njihove zajednice, oko 40 milijuna obitelji, traže osobe koje im mogu ponuditi nadu, osobe koje će stvarno biti uz njih, a tu ulogu mogu obaviti kapelani i volonteri Apostolata mora. Stoga je tijekom zasjedanja istaknuta potreba da se između raznih članova Apostolata mora stvori mreža za priznavanje, određivanje i obranu prava ribara kako bi mogli dolično živjeti, raditi i imati pristup izvorima, koja će im pomoći da izraze svoje organizacijske mogućnosti te da osmisle metode za jednostavnije sudjelovanje u odlučujućem procesu o strategijama koje se odnose na njih. Moramo učiniti poseban napor u otvaranju putova za uspostavljanje dijaloga između ribara, a moramo u svoje centre i župe pozvati skupine ribara da dijele svoje zabrinutosti i da se pastoralno organiziraju – ustvrdio je nadbiskup Marchetto, tajnik Papinskoga vijeća za pastoral selilaca i putnika. Isto tako važna je formacija zaposlenika u ribarstvu, temeljna za poznavanje vlastitih prava. Na zasjedanju je usavršen konačni nacrt pravila o pastoralu na krstaricama, koji je sastavljen 2005. godine u Dunkerqueu, tijekom prvoga susreta posvećenog toj vrsti pastorala. Apostolat mora je međunarodna mreža katoličkih udruga i organizacija ustanovljena 1972. Nazočna je u 116 zemalja, a ovisi o Papinskome vijeću za pastoral selilaca i putnika.

Nema komentara:

Objavi komentar

ČESTITKA!

SVIM POMORCIMA I LJUDIMA OD MORA ŽELIMO SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BLAGDAN SV. NIKOLE BISKUPA, ZAŠTITNIKA POMORACA I PUTNIKA!