24 srpnja, 2009

ŠIBENIK: Održana sjednica odbora HBK za Apostolat mora

16.10.2008

Redovita godišnja sjednica članova Odbora Hrvatske biskupske konferencije za psatoral pomoraca održana je u srijedu 15. listopada u Šibeniku. Susret je započeo misnim slavljem u crkvi svetog Nikole, zavjetnom mjestu šibenskih pomoraca. Slavlje je uz koncelebraciju biskupijskih povjerenika i šibenskog biskupa Ante Ivasa, predvodio porečko – pulski biskup i promotor Apostolata mora Ivan Milovan.

Ovo je godišnji susret na kojem promišljamo i stvaramo planove kako bi naša Crkva u primorskim (nad)biskupijama mogla voditi kvalitetnu brigu za specifične potrebe pomoraca i njihovih obitelji koji su izloženi brojnim izazovima, kazao je biskup Ivan Milovan. Pastoral pomoraca zahvaljujući radu biskupijskih promotora zaživio je u svim hrvatskim mjestima vezanim uz more i pomorstvo. Pomorcima puno znači skrb Crkve, a to vidimo iz iskustava kada zaduženi za pastoral pomoraca posjete brodove u hrvatskim lukama. Isto tako našim pomorcima dosta znači susret s svećenikom diljem luka svijeta.

Crkva skrbi o pomorcima na specifičan način zato što je prepoznala da je način njihova života poseban. Sama činjenica da se pomorac odlaskom na brod za nekoliko mjeseci odvaja od svoje obitelji, od svojih prijatelja, od svoje životne sredine, od svoje župne zajednice - čini njegov život posebnim i, dakako, težim, kazao je nacionalni ravnatelj Apostolata mora fra Zlatko Šafarić, govoreći o pastoralu pomoraca.

Kapetan Darko Glažar, iz Rijeke, dao je izvješće o završnom dokumentu XXII. Svjetskog kongresa Apostolata mora u Gdynji u Poljskoj. On je kao jedini hrvat predstavljao Crkvu u Hrvata na tom svjetskom kongresu održanom od 24. do 29. lipnja 2007. Kapetan Mladen Russo, iz Splita, predstavio je priručnik za Lučke kapelane i pastoralne suradnike Apostolata mora Papinskog vijeća za pastoralnu skrb selilaca i ljudi na putu.

Lučki kapelani pojedinačno su iznijeli svoje izvještaje s terena u proteklom razdoblju od prošlogodišnjeg nacionalnog susreta.

Promotori Apostolata mora prilaze i prilazit će pomorcima u lukama pokazujući im kako ih njihova Crkva nije zaboravila, zaključeno je u Šibeniku na godišnjem sastanku Odbora Hrvatske biskupske konferencije za psatoral pomoraca.

Nema komentara:

Objavi komentar

ČESTITKA!

SVIM POMORCIMA I LJUDIMA OD MORA ŽELIMO SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BLAGDAN SV. NIKOLE BISKUPA, ZAŠTITNIKA POMORACA I PUTNIKA!